Βίντεο

Η αληθινή όψη…

Χορός, μπαλέτο…ομορφιά, αρμονία, χαρά. Αυτές είναι οι πρώτες λέξεις που έρχονται στο μυαλό των περισσότερων όταν σκέφτονται το μπαλέτο και τους χορευτές τους. Εμείς οι άνθρωποι, όμως, σε όλα τα πράγματα έτσι και στην περίπτωσή μας, έχουμε την τάση να τα βλέπουμε επιφανειακά και να χάνουμε την αληθινή τους όψη…

Ο καλλιτέχνης Javier Perez θέλει να αναδείξει την σκοτεινή και επίπονη πλευρά του μπαλέτου μέσα από το βίντεο του Εn Punta (πάνω στις πουέντ). Εγκλωβισμένη μέσα στην τρομαχτικά παραμυθένια εικόνα του θεάτρου και με παιδικούς,αθώους ήχους από μουσικό κουτί, η μπαλαρίνα προσπαθεί να ισορροπήσει στις αληθινές πουέντ, όπως αυτή της βλέπει, που είναι μαχαίρια! Στο βίντεο αυτό βλέπουμε την επίπονη αφοσίωση, την απογοήτευση ή ακόμη και την βία που ίσως υφίστανται για να πετύχουν τον στόχο τους και μετά το κλείσιμο της αυλαίας καταρρέουν.

Ίσως μετά από αυτό να μπορούμε να βλέπουμε πιο βαθιά τα πράγματα…

Advertisements
Βίντεο

Μια στιγμή μπορεί να τα αλλάξει όλα με ένα βλέμα με ένα φιλί…Μέσα μου σε ζούσα…

«Εγώ είµαι εξαγωγέας αγκαθιών, κι όλη µου η δουλειά περιγράφεται ως εξής:
Έχεις ένα αγκάθι στο πόδι σου,
φέρνω µια βελόνα
(που, το δίχως άλλο, µοιάζει κι αυτή µε αγκάθι)
και προσπαθώ µ’ αυτήν να βγάλω το αγκάθι
που σου πληγώνει το πόδι.
Το πρώτο αγκάθι, αυτό που πληγώνει, και το δεύτερο, που πάει να βγάλει το πρώτο, µοιάζουν: είναι και τα δύο αγκάθια. Όταν µε τη βοήθεια του δεύτερου βγάλουµε το πρώτο, πρέπει να τα πετάξουµε και τα δυο.»
Από την άγνοια στη σοφία – Χόρχε Μπουκάι.

Δεν ξέρω αν ήσουνα για μένα αυτό το δεύτερο αγκάθι. Ξέρω, όμως, πως τώρα είμαι πιο δυνατός και μπορώ να προχωρώ χωρίς φαντάσματα του παρελθόντος.
Τώρα πια μακριά απ’ ότι πονά έτοιμος για αυτό που σε κάνει να ζεις ολοκληρωτικά… να αγαπάς! Εγώ που δεν φοβάμαι μια ζωή μόνος μου να είμαι, μακριά από αγκάθια, μήπως και με συναντήσεις. Και όταν σε συναντήσω θα καταλάβω γιατί όλες οι προηγούμενες έπρεπε να φύγουν…
Και έτσι βρήκα μες στον πόνο λίγη αξία…

Βίντεο

Rain Shadow…όταν περισσεύουν τα λόγια…

Την προηγούμενη φορά είχαμε πει πως τέχνη είναι « ταξίδι, ελευθερία, όνειρο… αυτό που κρύβεται στη σιωπή σου… είναι τα συναισθήματά σου… οι σκέψεις σου. (…) Τέχνη είναι ένα ψέμα που μέσα της κρύβει την αλήθεια. – Πάμπλο Πικάσο. Πόσες αλήθειες μπορούμε να βγάλουμε μέσα απ’ την τέχνη. Μέσα από ένα τραγούδι, μια εικόνα, έναν χορό. Στο τέλος ίσως δούμε να βγαίνουν όλα αυτά που θα θέλαμε να πούμε(…) »… θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας το παρακάτω γιατί πιστεύω έχει να σας δημιουργήσει πολλά συναισθήματα και σκέψεις…

Αν και τις τελευταίες μέρες έχει φτιάξει ο καιρός απ’ τις ωραίες βροχές που έριχνε, το κομμάτι που θα σας παρουσιάσω λέγεται Rain Shadow (Σκιά Βροχής).

Όλα ξεκίνησαν τον περασμένο Ιούλιο που παρακολούθησα την ανοιχτή συναυλία με ένα υπέροχο φεγγάρι και απίστευτα ατμοσφαιρική αίσθηση του Tigran Hamasyan με τους Τigran Trio. Πριν από αυτό δεν ήξερα τίποτα για αυτόν ούτε είχα ακούσει κάποιο κομμάτι του αλλά κάτι με έσπρωχνε να πάω και δεν έπεσα έξω. Όλα τα κομμάτια ήταν ενορχηστρώσεις και είναι αυτό που λες ότι απλά τα λόγια μερικές φορές περισσεύουν. Έκαναν στον καθένα ξεχωριστά να νιώσει τόσα πράγματα, να του δημιουργήσει τόσες εικόνες και να του φέρει αναμνήσεις. Μας ταξίδευαν πραγματικά! Έβλεπες τους μουσικούς να ζούνε τόσο έντονα το κάθε τι που έπαιζαν. Έβλεπες πως δεν το κάνουν για να ζήσουν, να βγάλουν τα προς το ζην αλλά ζουν επειδή κάνουν αυτό που αγαπάνε τόσο! Ότι και να σας πω είναι λίγο…ήταν μαγευτικά.

Την επόμενη μέρα έψαξα για αυτόν και δεν μπορούσα να ξεκολλήσω απ’ τη μουσική του. Με πολλά βραβεία πάνω στη jazz και μόλις 25 χρονών ο Tigran Hamasyan με τις Αρμένικες ρίζες του καταφέρνει να δημιουργήσει μοναδικά κομμάτια και να καταπλήττει τον κόσμο.

Εγώ έχω να σας προτείνω να ακούσετε το Rain Shadow και να δείτε όλα αυτά που μπορεί να σας βγάλει…

artista19